2018年黑龙江单招英语模拟试题一【含答案】
第一部分:听力(共两节,满分30 分)
第一节(共5个小题: 每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一道小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:how much is the shirt?
a. £19.15. b. £9.15. c. £9.18.
答案是c。
1. what is the woman’s job now?
a. a lawyer. b. a bank clerk. c. a police officer.
2. who did the woman meet just now?
a. a postman, b. a repairman. c. her daughter.
3. what day can the man see dr. johnson?
a. on wednesday. b. on thursday. c. on friday.
4. what does the man mean?
a. he’d prefer to go by bus,
b, he wants to be comfortable.
c. taking a bus is more convenient.
5. why is the man late?
a. he got lost.
b, he had to take a rest on the way.
c. the bus he took stopped working.
第二节(共15小题;每小题1. 5分, 满分22. 5分)
听下面5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;昕完后, 各小题将给出5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料, 回答第6, 7题。
6. what type of seat does the man want ?
a. an aisle seat,
b. a window seat,
c. a seat by the emergency exit.
7. when will the man check the departure screens?
a. at 2:30, b. at 3:00. c. at 3:30.
听第7段材料, 回答第8、9题。
8. what will they buy for the man?
a. some shoes. b. a suit. c. a gift.
9. who is getting married?
a. the speakers. b. the woman’s cousin. c. the man’s classmate.
听第8段材料, 回答第10 至12题。
10. when will dr. morris be available for the man?
a. today. b. this friday. c. next tuesday.
11. what does the man write down?
a. the new office’s address. b. the telephone number. c. the woman’s name.
12. who might the woman be?
a. a doctor. b. an assistant,. c. a nurse.
听第9段材料, 回答13至16题。
13. what’s the letter for?
a. applying for a position. b. applying to a school. c. showing thanks.
14. when did the woman finish writing the letter?
a. this morning. b. yesterday afternoon. c. last night,
15. what does the woman think about letter writing?
a. very easy. b. very hard. c. quite fun.
16. what’s the probable relationship between the speakers?
a. husband and wife. b. teacher and student. c secretary and manager
听第10段材料, 回答第17 至20题。
17. where did the professor move?
a. to oxford. b. to cambridge. c. to newton,
18. why was the professor given a piece of paper?
a. to remind him of the new address,
b. to help him solve a math problem,
c. to make a shopping list for him,
19. how did the professor deal with the paper at last?
a. cave it to the little girl. b. kept it in his pocket. c. threw it away.
20. who was the young girl?
a. the professor’s daughter.
b. the neighbor’s daughter.
c. the professor’s student.
第二部分: 阅读理解(共两节,满分40 分)
第一节(共15 小题;每小题2分,满分30 分)
阅读下列短文, 从每题所给的四个选项(a、b、c和d)中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
a
take advantage of this offer to stay in the middle of the magic and save up to 25 % on rooms at select disney resort hotels. valid for stays most nights from may 28 through august 31. book through july 14 this year.
seeking a new adventure at walt disney world resort? be among the first to visit pandora—the world of avatar. this new land is set to open on may 27 at disney’s animal kingdom theme park. experience its grandness--and the great pleasure that lies within all 4 parks—when you create a vacation package by adding theme park tickets to this room offer.
this special offer is valid for the disney resort hotels listed below. view the chart for a breakdown of savings within each resort category.
summer expedition offer | |
| resort category | resort savings |
| select disney delux(豪华的)villa resort hotels | save up to 25% |
| select disney deluxe resort hotels | save up to 25% |
| select disney moderate resort hotels | save up to 25% |
| select disney value resort hotels | save up to 25% |
the number of rooms allocated (分配) for this offer is limited, savings based on the non-discounted price of the same room. length of stay requirements may apply. moderate and deluxe suites may be available at a less discount.
to book by phone, call (407)939-1852 and speak with a personal vacation advisor or call your travel agent.
important details
additional per adult charges may apply if more than 2 adults per room at disney value, moderate and deluxe resorts.
guests under age 18 must have parent or guardian permission to call,
1. when can a visitor book a discounted hotel?
a. on july 14.
b. on july 30.
c. on august 31.
d. on october 1.
2. what can we learn about pandora?
a. it is a shooting place for avatar.
b. it is dangerous to visit alone.
c. it can be visited before may 27.
d. it belongs to animal kingdom theme park.
3. what should a visitor aged 15 do to book a discounted room?
a. come on the spot.
b. book on his own.
c. turn to his parent.
d. choose to book online.
【答案】1. a 2. d 3. c
【解析】短文介绍了在华特迪士尼世界度假村游玩和住宿的一些情况和优惠政策。
1. a
细节推理题。根据第一段take advantage of this offer to stay in the middle of the magic and save up to 25 % on rooms at select disney resort hotels.和 book through july 14 this year.可知
游客可以在7月14日订购到打折的旅馆,故选a.
2. d

3. c
细节推理题。根据最后一句guests under age 18 must have parent or guardian permission to call可知18岁以下的游客必须有家长和监护人的许可,所以15岁的孩子应该由父母预定打折房间。故选c.
b
taking on the task of producing a short movie might seem like an impossible feat, but if you can assemble a good team and if you break down each stage of production into small blocks of tasks, you’ll come to realize that producing a small-scale movie isn’t too bad. just follow these steps and you’ll be on your way to kevin smith-like fame in no time.
assemble a production crew. if you run out of friends or people you can get to work for screen credit, offer people “points”, which is a percentage of the movie profits.
get a director of photography. you need someone who knows a lot about films cameras to make the movie come out right. local film schools are the best place to find them,
assemble the props and costumes. costume shops and local theater groups can definitely help you here. but you can also borrow from friends and family or check out thrift stores for bargains.
choose filming locations. make sure you have permission from the owners of the property you choose to film on.
get the film processed. find the right processor with the help of your director of photography. you may need to send the film to los angeles for this.
edit the film, you need to find someone who can transfer your film to video and arrange the completed scenes in the right order. you can likely find one in the same place as your director of photography,
obviously, this is just a basic overview—the thing about producing a short independent movie is that the whole process is unpredictable. you can only set yourself up for the basics, but as long as you know things will go wrong every day, at least you’ll be prepared to deal with the difficulties.
4. what can we know about directors of photography?
a. they must be from film schools.
b. they know everything about films.
c. they can send films to los angeles.
d. they can help get the right processor.
5. where can you most probably find a person to edit the film?
a. los angeles.
b. costume shops.
c. local film schools.
d. local theaters.
6. what does the author agree with?
a. all the process of film-making is quite controllable,
b. we should make full preparations before film-making.
c. producing an independent movie is an impossible task,
d. following the steps, you must become a famous director,
7. what may be the best title for the text?
a. how to be a good director
b. how to produce a short film
c. secrets of being a successful director
d. methods of making your film a hit
【答案】4. d 5. c 6. b 7. b
【解析】文中作者介绍了成功拍摄小型电影的几个步骤。
4. d
细节推理题。根据倒数第三段find the right processor with the help of your director of photography.可知director of photography可以帮助找到合适的加工者,故选d.
5. c
细节推理题。根据第三段you need someone who knows a lot about films cameras to make the movie come out right. local film schools are the best place to find them可知在当地的摄影学校比较容易找到摄影导演,故选c.
6. b
推理判断题。根据最后一段you can only set yourself up for the basics, but as long as you know things will go wrong every day, at least you’ll be prepared to deal with the difficulties.可知作者认为拍电影之前要为基本的事情做好准备,才能准备好应对遇到的困难。故选b.
7. b
主旨大意题。文中作者介绍了能帮助拍摄小型电影成功的几个步骤,b项:怎样制作小型电影,能概括全文内容,适合作为标题。故选b.
c
83-year-old antonio vicente has spent the last four decades of his life fighting against the trend. as brazilian landowners cut down rainforests to make room for profitable plantations(种植园) and cattle grounds, he struggled to bring the jungles of his childhood back to life.
“when i was a child, the peasants cut down the trees to make grasslands and charcoal, and the water dried up and did not come back,” he told the reporters, “i thought: ‘water is valuable, no one makes water and the population will not stop growing. what is going to happen? we are going to run out of water.’”
with only some donkeys and a small team of hired workers, antonio vicente set about bringing back the forest to his land. what started out as a weekend hobby soon became a permanent way of life, and antonio recalls often spending whole days and nights in his young jungle, surrounded by rats and foxes, and eating banana sandwiches for breakfast, lunch and dinner. over the last 40 years, he has planted an estimated 50,000 trees on his 31-hectare land, which now make up a small but unique area of rainforest, and a haven for wildlife.
as the forest grew, the water returned, and antonio says that there are now over 20 water, sources on his land that were no longer there when he bought it. then the animals started making a home there, today, the forest is alive with the sounds of birds and insects living there, and more species are settling in every year.
“there are toucans(巨嘴鸟), all kinds of birds, squirrels, lizards, and even the boars are returning,” 83-year-old vicente says, “if you ask me who my family are, i would say all this right here, each one of these that i planted from a seed.”
8. what do we learn about the brazilian peasants?
a. they wasted much water on farming.
b. they focused on short-term profits,
c. they cared much about the environment.
d. they relied heavily on rainforests for a living.
9. what used to be young antonio’s biggest concern?
a. overpopulation.
b. polluted water.
c. loss of grasslands.
d. water shortage.
10. what does the underlined word “haven” in paragraph 3 probably mean?
a. trap,
b. disaster,
c. shelter,
d. balance.
11. in the last paragraph, antonio mainly expresses his .
a. affection for his forest
b. thanks for his family
c. deep love for rare birds
d. pride as a successful farmer
【答案】8. b 9. d 10. c 11. a
【解析】本文叙述的是83岁的antonio vicente花了一生40年的时间抗击干旱的故事。
8. b
推理判断题。根据第二段when i was a child, the peasants cut down the trees to make grasslands and charcoal, and the water dried up and did not come back,”--- what is going to happen? we are going to run out of water.’”可知brazilian的农民关注的是短期的利益。故选b。
9. d
推理判断题。根据第三段第一、二句antonio vicente set about bringing back the forest to his land. what started out as a weekend hobby soon became a permanent way of life,可知年轻的antonio最大的关注是水的短缺。故选d。
10. c
词义猜测题。根据第三段最后一句over the last 40 years, he has planted an estimated 50,000 trees on his 31-hectare land, which now make up a small but unique area of rainforest, and a haven for wildlife.在最近40年,他在31公顷土地上种植了大约50,000棵树,目前虽小但独特的热带雨林地区是野生动物的天堂。由此推知划线的意思是“遮蔽”,故选c。
11. a
推理判断题。根据最后一段“there are toucans(巨嘴鸟), all kinds of birds, squirrels, lizards, and even the boars are returning,” 83-year-old vicente says. “if you ask me who my family are, i would say all this right here, each one of these that i planted from a seed.”可推知antonio主要在表达他对森林的影响。故选a。
【名师点睛】
如何做好推理判断题?做题时一定要从整体上把握语篇内容,在语篇的表面意义与隐含意义、已知信息与未知信息间架起桥梁,透过字里行间,去体会作者的弦外之音。本题第4小题,是推理判断题。根据最后一段“there are toucans(巨嘴鸟), all kinds of birds, squirrels, lizards, and even the boars are returning,” 83-year-old vicente says. “if you ask me who my family are, i would say all this right here, each one of these that i planted from a seed.”可推知antonio主要在表达他对森林的影响。故选a。
d
the human brain remembers negative experiences more easily than positive ones. our brains have developed this way because threats, like dangerous animals, had a more immediate effect on our ancestors’ survival compared to positive things like food or shelter. as a result, you likely know what makes you unhappy, but do you know what makes you happy?
research suggests that our level of happiness depends partly on factors we cannot control—our genes and our life circumstances. but our level of happiness is also shaped by the choices we make. if you’ve been chasing wealth, fame, good looks, material things and power, you may be looking for happiness in all the wrong places. psychologists suggest that the following habits make people happier.
people who form close relationships tend to be happier than those who do not. the number of friends we have is not important, what matters is the quality of our relationships. relationships that bring happiness usually involve the sharing of feelings, mutual respect, acceptance, trust and fun.
people who exercise regularly improve both their physical and mental well being. some research has shown that exercise can be as effective as medication in treating depression,
when we are so interested in an activity we enjoy that we lose track of time, we are in a state of flow. the activity could be making art, playing piano, surfing, or playing a game. people who experience flow in their work or hobbies tend to be happier,
people are more likely to be happy if they know what their strengths are and use them regularly, people who set goals and use their strengths to achieve them tend to be happier. people are especially happy when they can use their strengths to serve the greater good.
people who think positively by being grateful, mindful and optimistic are more likely to be happy. being grateful means being thankful, being mindful means being open to, focusing on and enjoying the experiences of the present moment. being optimistic means being hopeful about the future.
12. why does the human brain remember negative things more easily?
a. negative things are easy to remember.
b. dangerous wild animals are a threat to us,
c. our ancestors had no enough food for living.
d. negative things tend to affect human survival immediately,
13. how does the author like looking for happiness in material things?
a. uncertain.
b. opposed,
c. supportive.
d. optimistic.
14. what does the author suggest us in the last paragraph?
a. enjoying our life and work.
b. leading a happy life each day.
c. being positive in our life and work.
d. thinking more about the future.
15. what does this text mainly tell us?
a. the factors that make people happy.
b. how to remember positive things easily,
c. the habits which people form in their life.
d. why people remember negative things easily.
【答案】12. d 13. b 14. c 15. a
【解析】真正能使我们快乐的并不是物质的东西,作者在文中介绍了几种会让人更快乐的习惯。
12. d
细节推理题。根据第一段our brains have developed this way because threats, like dangerous animals, had a more immediate effect on our ancestors’ survival compared to positive things like food or shelter.可知负面的东西相对于积极的东西对我们祖先的生存有更直接的影响,所以更容易被记住。故选d.
13. b
推理判断题。根据第二段if you’ve been chasing wealth, fame, good looks, material things and power, you may be looking for happiness in all the wrong places. 一直追求财富、名誉、美貌、物质和权力,你可能会在所有错误的地方寻找幸福。由此可见作者对寻找物质上的幸福持反对态度,故选b.
14. c
推理判断题。最后一段people who think positively by being grateful, mindful and optimistic are more likely to be happy.积极乐观的人感恩,专注,乐观,更容易快乐。以及下文几者之间的内在关系可知作者建议我们在生活和工作中要积极乐观,故选c.
15. a
主旨大意题。作者在文中介绍了几种会让人更快乐的习惯,如建立亲密关系,锻炼,了解自己的优点,感恩,专注,乐观积极的生活态度等。即使人快乐的因素,故选a.
【名师点睛】
推理判断题属于主观题,是层次较高的题目。它包括判断和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了做出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。此类题要求在理解表面文字的基础上,做出判断和推论,从而得到文章的隐含的意思和深层的意思,也就是通过文章中的文字信息,上下逻辑关系及事物的发展变化等已知的信息,推断出作者没有直接表达的态度和观点。
本文主要考查推测作者的观点。小题2推断作者对寻找物质幸福的观点,根据第二段if you’ve been chasing wealth, fame, good looks, material things and power, you may be looking for happiness in all the wrong places. 一直追求财富、名誉、美貌、物质和权力,你可能会在所有错误的地方寻找幸福。由此可见作者对寻找物质上的幸福持反对态度。小题3考查作者在最后一段给我们的建议,最后一段people who think positively by being grateful, mindful and optimistic are more likely to be happy.积极乐观的人感恩,专注,乐观,更容易快乐。以及下文几者之间的内在关系可知作者建议我们在生活和工作中要积极乐观。
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多佘选项。
how to interview for your dream job
here are some tips for getting your foot in the door and then maximizing your chance of getting that dream job.
do some homework first.
google the company and find out as much as you can about their mission, ___16___ try torelate the position you’re interviewing for to these overall corporate goals.
___17___look the interviewer in the eye when you meet him/her. this shows confidence, indicating smartly to the interviewer that you feel as though you belong in the room. do not just touch hands with people when shaking with them, this will doom you to many. instead, grab their hand and shake with some firmness, but not with a death grip.
focus on the point.
it’s not about you, it’s about them, whenever you interview, keep in mind that it’s about them, not about you, ___18___try to relate your assets(资产) to the overall mission of the company. the stronger connection you can make, the better,
close positively.
whenever an interviewer leaves you, shake their hand and thank them for their time. look them firmly in the eye again. ___19___
write a thank-you email.
___20___the next time you’re at your computer, fire off an email to each person you interviewed with thanking them for their time, mention that you’re excited by the prospect of working for the organization and how you think it’s a great fit,
a. greet appropriately.
b. mind your language.
c. read a recent annual report of the company.
d. this leaves them with a positive impression of you.
e. send an email thank you as soon as you can after the interview,
f. it’s not what the company can do for you, but what you can do for the company.
g. however, it is vital in the short term as it is a way to continue a positive interaction.
【答案】16. c 17. a
18. f 19. d
20. e
【解析】如何面试你理想的工作,最大化获得梦寐以求的工作机会。作者给出了几点建议。
16. c
考查对上下文的理解和推理判断能力。本段主要讲面试前要做好准备工作,多理解告诉情况和你想面试的职位。c项:阅读公司最近的年度报告,属于提前的准备工作,符合本段内容,故选c.
17. a

18. f
考查对上下文的理解和推理判断能力。本段讲要关注面试的重点,是他们而不是你。f项:这不是公司能为你做什么,而是你能为公司做什么。符合本段内容,故选f.
19. d
考查对上下文的理解和推理判断能力。本段讲面试结束时应该做的事,和他们握手并感谢他们的时间,再次坚定地看着他们的眼睛。d项:这让他们对你有一个积极的印象,是上文这些行为的作用。故选d.
20. e
考查对上下文的理解和推理判断能力。本段讲写感谢邮件,e项:在面试结束后尽快发邮件感谢,符合本段内容,有利于被录用。故选e.
第三部分 英语知识运用(共两节, 满分45分)
第一节 完形填空(共20 小题;每小题1. 5分,满分30 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(a、b、c 和d)中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
my daughter was reading her english. composition aloud. it was titled my mother. all of a sudden, she ___21___and walked to the kitchen where i was busy preparing for tea.
“mom, what does ‘beautiful’ ___22___?” she asked,
“‘beautiful’ is someone or something that is very ___23___to look at,” i explained.
“you mean like all those actresses you see on tv?” she said.
“that’s right ,” i said, hoping to end the ___24___.
“are you, beautiful?”. she asked rather ___25___.
what was one to answer? she was ___26___my looks with those of some film stars and ___27___ it was i who treated beauty as good ___28___.
suddenly i hit upon an idea to solve her ___29___. “why don’t you ask dad?”
as soon as my ___30___reached home and had his evening coffee, i saw her ___31___to her dad, “i have a doubt,” she said,
“what is it, my dear?” my husband asked.
i couldn’t ___32___my curiosity and i listened to the father-daughter ___33___.
“dad, is mom beautiful?”
“of course she is. don’t you think so?”
well…she began rather doubtfully.
“let me show you our wedding ___34___. see here. isn’t she the most beautiful person in the world”
“see. your mom was ___35___when she said beautiful is just looking good. when you ___36___someone, the person becomes beautiful in your eyes.”
my daughter was ___37___for a while. then a smile ___38___climbed into her face as she ___39___ “mom. is beautiful…dad is beautiful because i love you both…”
i was ___40___to have found someone who loved me enough to think of me as the most beautiful person in the world.
21. a. fell b. bent c. stopped d. awoke
22. a. reward b. mean c. change d. face
23. a. attractive b. concerned c. excited d. particular
24. a. conflict b. model c. argument d. discussion
25. a. doubtfully b. coldly c. carelessly d. impatiently
26. a. mixing b. comparing c. sharing d. charging
27. a. in addition b. above all c. after all d. in turn
28. a. data b. conditions c. majors d. looks
29. a. confusion b. anxiety c. sorrow d. bitterness
30. a. brother b. husband c. cousin d. nephew
31. a. walk b. cycle c. rush d. refer
32. a. accept b. control c. satisfy d. destroy
33. a. conversation b. advice c. laugh d. quarrel
34. a. dinner b. celebration c. album d. church
35. a. right b. wrong c. silly d. pleased
36. a. love b. praise c. hug d. bless
37. a. silent b. active c. satisfied d. grateful
38. a. merely b. slowly c. hardly d. eagerly
39. a. finished b. admitted c. chanted d. heard
40. a. common b. serious c. cautious d. lucky
【答案】21. c 22. b 23. a 24. d 25. a 26. b 27. c 28. d 29. a 30. b 31. c 32. b 33. a 34. c 35. b 36. a 37. a 38. b 39. c 40. d
【解析】作者通过女儿问beautiful的含义及自己和丈夫对此的回答,幸运地发现丈夫和女儿爱自己,认为自己是世界上最漂亮的人。
21. c
考查动词。a. fell摔倒;b. bent弯曲;c. stopped停止;d. awoke醒来。根据句中all of a sudden和walked to the kitchen可知女儿正朗读作文,突然停下来走进厨房,表示停止读,故选c.
22. b
考查动词。a. reward奖励;b. mean意思是;c. change改变;d. face面对。根据下句作者给女儿的解释可知女儿问beautiful的意思是什么,故选b.
23. a
考查形容词。a. attractive吸引人的;b. concerned关心的;c. excited兴奋的;d. particular特别的。作者告诉女儿beautiful是看起来吸引人的人或事物,故选a.
24. d
考查名词。a. conflict冲突;b. model模型;c. argument论证;d. discussion讨论。作者想和女儿结束关于beautiful的讨论,故选d.
25. a
考查副词。a. doubtfully怀疑地;b. coldly冷淡地;c. carelessly粗心地;d. impatiently没耐心地。此处指女儿相当怀疑地问我漂亮吗,根据句中的停顿可知女儿不确定,下文she began rather doubtfully给了提示,故选a.
26. b
考查动词。a. mixing混合;b. comparing比较;c. sharing分享;d. charging使承担。此处指女儿把我的相貌和明星进行比较,故选b.
27. c
考查介词短语。a. in addition另外;b. above all首先;c. after all毕竟;d. in turn反过来。女儿这样比较毕竟是因为我把beautiful定义为相貌吸引人,故选c.
28. d
考查名词。a. data数据;b. conditions条件;c. majors主修;d. looks相貌。根据上文作者说的beautiful’ is someone or something that is very ___3___to look at,可知作者把beautiful定义为相貌吸引人,故选d.
29. a
考查名词。a. confusion混淆;b. anxiety焦虑;c. sorrow悲伤;d. bitterness苦难。作者想出了一个办法来解决女儿对beautiful定义的混淆,故选a.
30. b
考查名词。a. brother兄弟;b. husband丈夫;c. cousin堂兄弟姊妹;d. nephew侄子。根据作者对女儿说的why don’t you ask dad可知是让女儿问丈夫,故选b.
31. c
考查动词。a. walk走;b. cycle骑自行车;c. rush冲;d. refer涉及。此处指女儿冲向父亲去问问题,表达了女儿急切想知道答案的心情,故选c.
32. b
考查动词。a. accept接受;b. control控制;c. satisfy使满意;d. destroy破坏。根据句中listened to the father-daughter ___13__可知作者控制不住好奇心,听父女的谈话。故选b.
33. a
考查名词。a. conversation交谈;b. advice建议;c. laugh笑;d. quarrel吵架。此处指父亲和女儿的谈话,故选a.
34. c
考查名词。a. dinner宴会;b. celebration庆祝;c. album相册;d. church教堂。此处指丈夫让女儿看结婚相册,故选c.
35. b
考查形容词。a. right正确的;b. wrong错误的;c. silly愚蠢的;d. pleased高兴的。丈夫告诉女儿,妈妈通过相貌评价漂亮是错误的,故选b.
36. a
考查动词。a. love喜欢;b. praise赞扬;c. hug拥抱;d. bless祝福。此处指当喜欢一个人时,在你眼中那个人就是漂亮的。故选a.
37. a
考查形容词。a. silent沉默的;b. active积极的;c. satisfied满意的;d. grateful感谢的。女儿听完父亲的回答后沉默了一会,指她在理解父亲说的话,故选a.
38. b
考查副词。a. merely仅仅;b. slowly慢慢地;c. hardly几乎不;d. eagerly急切地。女儿沉默了一会,微笑慢慢爬上她的脸,和for a while呼应,故选b.
39. c
考查动词。a. finished结束;b. admitted承认;c. chanted唱;d. heard听见。此处指女儿唱着说,表达了她豁然开朗又高兴的心情。故选c.
40. d
考查形容词。a. common共同的;b. serious严肃的;c. cautious谨慎的;d. lucky幸运的。我很幸运地发现有人足够爱我,认为我是世界上最漂亮的人。表示幸运的,故选d.
【名师点睛】
完形填空题的命题特点及答题方法:
1.侧重基础知识,考查学生语言知识的能力
完形填空以文入手,结合文章的内容考查学生的基础知识,主要是词语搭配、固定句型、近义词辨析、辨析句子结构、掌握语法规则的能力,其中考查实词居多。
2.上下文对照,考查学生捕捉关键词的能力
做完形填空题时,单独看一句话是找不到正确答案的,需要注意句子间的关系及句子与段落的关系。所谓上下对照,即在上文和下文中找到与正确答案相同的关键词。因此,在做题时要边读边在大脑中储存上下文信息的能力,捕捉关键词。小题5考查副词。a. doubtfully怀疑地;b. coldly冷淡地;c. carelessly粗心地;d. impatiently没耐心地。此处指女儿相当怀疑地问我漂亮吗,根据句中的停顿可知女儿不确定,下文she began rather doubtfully给了提示,故选a. 小题8考查名词。a. data数据;b. conditions条件;c. majors主修;d. looks相貌。根据上文作者说的beautiful’ is someone or something that is very ___3___to look at,可知作者把beautiful定义为相貌吸引人,故选d.小题12考查动词。a. accept接受;b. control控制;c. satisfy使满意;d. destroy破坏。根据句中listened to the father-daughter ___13__可知作者控制不住好奇心,听父女的谈话。故选b.
3.设置语境,考查学生的分析推理能力
旨在考查学生在选项都符合语法及句子结构的情况下能否利用前后语境去推断出正确答案。如小题1考查动词。a. fell摔倒;b. bent弯曲;c. stopped停止;d. awoke醒来。根据句中all of a sudden和walked to the kitchen可知女儿正朗读作文,突然停下来走进厨房,表示停止读,故选c. 小题11考查动词。a. walk走;b. cycle骑自行车;c. rush冲;d. refer涉及。此处指女儿冲向父亲去问问题,表达了女儿急切想知道答案的心情,故选c.
4.结合生活,考查学生利用常识题的能力
目的考查学生的生活常识,看学生是否善于观察生活,积累生活常识,能否利用常识去做恰当的选择。如小题10考查名词。a. brother兄弟;b. husband丈夫;c. cousin堂兄弟姊妹;d. nephew侄子。根据作者对女儿说的why don’t you ask dad可知是让女儿问丈夫,故选b.小题17考查形容词。a. silent沉默的;b. active积极的;c. satisfied满意的;d. grateful感谢的。女儿听完父亲的回答后沉默了一会,指她在理解父亲说的话,故选a.
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
a young man in wuhan, hubei province has become the latest internet sensation after a video showing his heart-warming act on a subway train went viral on social media ___41___ (recent).
in the video, the man can be seen ___42___ (hold) his mobile phone in his hand after falling asleep on a metro, with a message in large font on the screen which reads, “please wake me if you need my seat.”
the video ___43___ (record) by a fellow passenger who posted it on weibo, the video, ___44___length was just 7 seconds, has been viewed more than 19 million times in just two days. chinese netizens were greatly touched by the young man’s act and applauded him for his kind ___45___ (behave). a web user even commented, “i only needed 7 seconds to fall ___46___love with this young man.
the humble man ___47___ (refuse) an interview invitation after becoming an internet star and said that he just did ___48___he felt he should. in a weibo post , he thanked netizens for ___49___ (they) love and praise. he said he would always fall asleep when he had nothing to do on the train but worried others may need the seat, so he got ___50___idea of making a message on his phone screen.
【答案】41. recently
42. holding
43. was recorded
44. whose 45. behavior
46. in 47. refused
48. what 49. their
50. the
【解析】文章讲述了武汉市一名年轻男子在地铁上播放了一段感人的视频,视频在社交媒体上迅速走红。
41. recently
考查副词。此处表示最近发生的事,用副词“最近,近来”,故填recently.
42. holding
考查名词。
43. was recorded
考查动词时态语态。句中主语the video和动词record是被动关系,此处作谓语,根据句意用一般过去时的被动语态,故填was recorded.
44. whose
考查关系代词。修饰后面的名词length,表示video的长度,用whose作定语,故填whose.
45. behavior
考查名词。此处由his kind修饰用名词,指他友善的行为,故填名词behavior.
46. in
考查介词。表示“爱上某人”用fall in love with sb.故填in.
47. refused
考查动词时态。此处叙述的是过去的事,与全文时态一致用一般过去时,故填refused.
48. what
考查代词。此处指他说他只是做了感觉应该做的事,作did的宾语,表示做的事,故填代词what.
49. their
考查代词。此处指代netizens修饰名词love and praise,用形容词性物主代词,指他们的爱和表扬,故填their.
50. the
考查冠词。此处特指making a message on his phone screen这个想法,用定冠词the表特指,故填the.
第四部分 写作(共两节;满分35分)
第一节:短文改错(共10小题; 每小题1分,满分10分)
51. 假如英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌的以下作文,文**有10 处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加,删除或修改。
增加: 在缺词处加一个漏字符号(/\),并在其下面写出该加的词。
删除: 把多余的词用斜线(\) 划掉。
修改: 在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意: 1.每处错误及其修改均仅限一词:
2.只允许修改10处,多者(从第11处起) 不计分。
last sunday li lin, one of my classmates, and i go to a bookstore. at a counter we noticed that the foreigner was talking to a clerk, but the clerk didn’t understand how the foreigner said, so we went up to him and was asked if he needed help in english. after knowing what he real wanted, we took him to the counter which he was looking. he was interesting in chinese folk music very much, we gave him some advices on what to choose. the foreigner picked some music tapes with your help. he gave his sincere thanks to us and left, satisfied and happily.
【答案】
【解析】1.根据last sunday可知句子用一般过去时态,故把go 改成 went。
2.句意:我们注意到一个外国人正在和店员谈话。此处表示泛指,故把the 改成 a。
3.句意:但是店员不明白外国人在说什么。此处是宾语从句,引导词即起引导作用同时又做宾语从句的宾语,故把how 改成 what。
4.句意:我们走上去问是否需要用英语帮忙。此处是并列的谓语动词,主动关系,故把was去掉。
5.副词修饰动词,故把real 改成 really。
6.句意:我们把他带到他正在找的柜台。固定词组:look for寻找,故在looking 后面加上 for。
7.句意:他对中国民歌非常感兴趣。故把interesting 改成 interested。
8.因为advice是不可数名词,故把advices 改成 advice。
9.句意:在我们的帮助下这位外国人挑选了一些音乐录音带。故把your 改成 our。
10.句意:感到满意和高兴。此处是形容词做伴随状语,故把happily 改成 happy。
第二节 书面表达(满分25分)
52. 假定你是李华。本周六是你十八岁生日, 家人将在光明饭店会为你举办一次生日宴会。请你给朋友john写一封信, 邀请他参加。内容包括:
l. 提出邀请;
2. 18岁生日的意义;
3. 宴会情况。
注意:1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节, 以使行文连贯。
dear john,
____________________
yours,
li hua
【答案】dear john,
i’m writing this letter to invite you to my 18th birthday party this saturday.
an 18th birthday is unusual for every child in china, because it means that a teenager who has been an adult becomes more mature and wiser. so my family is determined to hold a big party at guangming hotel. many friends and relatives are invited to the party. the hotel band will play amazing music, and a variety of chinese food will be served. if you take part in the party, you will definitely enjoy the atmosphere and have a good time with us.
look forward to your coming.
yours,
li hua
【解析】本文是邀请信,本周六是李华十八岁生日, 家人将在光明饭店为你举办一次生日宴会。请给朋友john写一封信, 邀请他参加。文章以一般现在时和一般将来时来写。
邀请信要注意格式,开头点明写信目的提出邀请,交代清时间,此处用不定式to invite you to my 18th birthday party this saturday.表目的;然后写18岁生日的意义和宴会情况,使用了定语从句who has been an adult becomes more mature and wiser.和宾语从句that a teenager becomes more mature and wiser.写明举办生日宴会的地点at guangming hotel,邀请到的人和具体活动;最后表达愿望,期待对方的到来。
写作时要注意语言简单明了,主动语态和被动语态两种语态交替使用。简单句与复杂句交互使用,增强句子的连贯性和表现力。整个文章要结构完整,要点齐全。






